Tuesday, October 11, 2011

Biji apricot (B17) Kisah benar...

Ingat lagi pasal cancer hati abah aku... mula di sini kemudian sini
macam-macam cara dah cuba...
lepas buat kimoterapi kali pertama,
last, dapat tau dari member kamcing zaman sekolah dulu
(Don balon-sembang berapi) ...
pasal biji ni...
Cari punya cari...jumpa..
abah aku cuba makan...dalam 6 minggu sebelum kimo kedua...
Alhamdulillah...kuasa Allah...
Lepas scan dan ujian darah... negatif...dah tak ada...
SYUKUR.....tuhan jer yang tahu perasaan aku...

Abah aku makin sihat sekarang...
Dah boleh bawa kereta dan dah ada bunyi nak menoreh balik...hehehe
Dah rasa segar la tu...
Masa dia sakit, pernah hilang berat sampai 24kg...
Sekarang cuma beza dalam 4~5kg dari berat asal...
Banyak perbezaannya tu...
Alhamdulillah...Syukur....

(up-date sikit..)
3hb Nov 2011 baru ni, Abah aku pegi check up lagi...
keputusannya amat mengembirakan kami...
Graf sakit abah turun gila-gila...ringkasnya...kanser tu dah tak ada...
Doktor Chua (doktor yang pantau sakit abah dari mula)
pun boleh senyum lebar tengok result tu...
Alhamdulillah...
Tapi tak boleh berhenti ambik ubat lagi...
masih nak kena pantau...
21hb ni kena datang buat CT Scan...
Pastu kena jumpa doktor Khalid (pakar yang rawat abah tu..)
Tengok apa kata dia pulak...

(up-date)
Lepas buat CT Scan....
Jumpa Dr.Khalid....jeng..jeng..jeng.....
Dr Khalid siap boleh shake hand lagi dengan abah...:-)
Confirm dah tak ada...doktor pun susah nak percaya...
Tapi, Inilah yang dikatakan kekuasaan Allah...
Segalanya mungkin...


Aku pun dah start amalkan makan biji apricot ni...
memang la pahit sikit...tapi untuk jaga kesihatan, "hadap jer la"...
Kepada yang tak tahan pahit tu, biji ni ada di jual dalam bentuk kapsul...tapi mahal la sikit...


Jadi, di sini aku kongsi kebaikan biji apricot ni...
Kalau nak jelas lagi...korang search jer kat google tu...



BUAH APRICOT.



BIJI APRICOT.




Kenapa perlu makan apricot seeds ?

Seperti kebanyakan kekacang dan biji, biji apricot adalah sangat berkhasiat. Salah satu nutrisi yang terkandung di dalamnya ialah amigdalin (B170). B17 terkandung di dalam beratus-ratus makanan, tetapi makanan yang kaya dengan amigdalin ini sudah tidak lagi termasuk di dalam pemakanan harian kita. Mereka yang masih mengamalkan pemakanan tradisional, didapati bebas dari penyakit kanser. Pemakanan tradisional ini kaya dengan nitriloside yang mengandungi amigdalin di dalamnya. Contoh makanan yang dimaksudkan ialah biji apricot pahit, badam yang pahit, biji apple, biji anggur, millet dan banyak lagi biji buah-buahan dan kekacang

Ia telah menjadi makanan kaum Hunza dipendalaman beratus-ratus tahun lamanya ynag dikatakan bebas dari kanser, sihat, lanjut usia sehingga lebih dari 120 tahun. Dikalangan masyarakat Cina di Negara China pula, biji apricot pahit telah kerap dan biasa digunakan dalam membantu mereka yang mempunyai masalah pernafasan seperti asma/lelah. Antara nutrient yang banyak terdapat pada biji apricot ialah enzin Amygdalin atau Laetrile atau juga sering disebut sebagai Vitamin B17. Tugas B17 ini hanyalah untuk memusnahkan sel asing dan mengeluarkannya melalui pembuangan air. Berdasarkan kepada buku “World without Cancer”, tulisan G.Edward Griffin, biji apricot mentah mengandungi kadar kepekatan B17 yang tertinggi jika dibandingkan dengan biji-biji buah yang lain. Vitamin B17 atau Laetrile mampu meningkatkan system imunisasi dan daya ketahanan tubuh badan serta mampu meningkatkan kecerdasan dan tahap kesihatan seseorang individu.

B17 terdapat dalam banyak makanan, malangnya tabiat pemakanan kita hari ini di negara yang membangun telah mengenepikan dan mengurangkan penggunaan B17 yang rasanya agak pahit. Masyarakat Hunza di Pakistan sangat baik tahap kesihatan mereka, satu perkara biasa bagi mereka hidup sehingga 100 tahun, dan dikatakan juga sangat jarang dijumpai kes penyakit kanser dikalngan mereka ini. Salah satu factor utama kesihatan mereka adalah mereka minum air yang kaya dengan mineral dan tidak lupa juga amalan pengambilan makanan mereka. Salah satu makanan kegemaran dan keutamaan mereka ialah buah apricot. Mereka tidak hanya makan buahnya tetapi juga biji yang terdapat di dalm buahnya sekali. Dari bijinya, dihasilkan minyak untuk memasak dan juga losyen muka.

Berdasarkan kajian saintifik dan ujian klinikal yang dilaksanakan, B17 atau amigdalin yang terdapt dalam biji apricot pahit mampu membantu di dalam pemulihan masalah system metabolic dan system tubuh badan yang berfungsi secara tidak formal.

Ianya, makanan tambahan yang sangat baik untuk semua. Dengan sering mengamalkannya dapat membantu anda mengawal beberapa penyakit kronik yang berbahaya dan mengawal masalah/penyakit berikut:

• Kanser
• Kencing manis
• Masalah jantung
• Gout
• Parkison
• Asma/Lelah
• Darah tinggi
• Kolestrol tinggi
• Berat badan berlebihan
• Kandungan gula dalam darah yang tiggi atau rendah
• Masalah mental dan ingatan yang lemah
• Batu karang
• Migrain
• Buasir
• Senggugut
• KLitaran haid yang tidak stabil/keputihan
• Sakit sendi
• Masalah kulit dan alahan
• Jerawat/tompok hitam
• Resdung
• Kulit yang kasar

Cadangan cara makan biji Apricot

• Bagi pesakit kanser.

6 kali sehari, selang 4 jam. Bermula dari pukul 4 pagi, 8 pagi, 12 tengahari, 4 petang, 8 malam dan 12 tengahmalam.
*Mulakan denagan memakan betik atau nanas 15~30 minit sebelum mengambil biji apricot untuk kesan yang lebih baik.Kuantiti yang perlu diambil : 15~20 biji x 6 kali = 90~120 biji sehari.



• Bagi pesakit biasa.

1~4 biji setiap 4 jam atau
5~13 biji pagi dan 5~13 biji malam. (2 kali sehari)



Cara makan : boleh di makan begitu sahaja atau boleh di blend dengan 1 gelas air kosong bersama salah satu buah-buahan samada epal hijau, anggur, pic dan lobak merah tanpa di buang bijinya.



Pantang yang perlu diikuti :

1) Jangan makan nasi sebelum pukul 12 tengahari.
2) Mulakan mengambil biji apricot dalam kuantiti yang sedikit dahulu. Jika badan terasa ok, tambahkan dos sehingga jumlah yang disarankan.
3) Elakkan makan makanan yang tiggi protein seperti daging lembu dan ayam, makanan laut seperti sotong, udang, ketam dan kerang kerana sel kanser akan merebak dengan cepat jika tubuh berasid 6.6 pH ~ 5.5 pH.
4) Elak minuman bergas dan jus buah-buahan terutamanya yang mengandungi bahan pengawet dan pewarna.

Perlu diamalkan :

1) Minum air masak sekurang-kurangnya 2~3 liter sehari. Jika lebih, lagi baik untuk tujuan penyinkiran toksin dalam badan.
2) Amalkan mengambil lebih sayuran dan buah-buahan kerana ini dapat membekal vitamin kepada badan.
3) Memakan makanan yang mengandungi B17 seperti brokoli, asparagus, beets (tumbuhan yang akarnya manis), kobis, lobak merah, bunga kobis, celery, timun, lemon hijau dan kuning.
4) Amalkan memakan kacang hijau, kacang merah, kacang buncis, lada hitam (yang muda), bayam, biji sawi, salad, bendi, daun parsley, sengkuang cina, tauge, bawang putih dan bawang merah.


*** Simpan biji apricot didalam peti sejuk selepas dibuka bagi ia tahan lama dan mengelakkannya berbubuk.

Kepada pengidap penyakit kanser lebih bagus jika di amalkan bersama pengambilan jus delima.
Maklumat lanjut klik sini

**untuk pesanan hubungi D’AI-NOR ENTERPRISE:
Zamie : SMS    019 6077858   -Lembah Klang terutama P.Jaya/Subang/Shah Alam
              : Whatsapp  012 3843546
@ email: zamie33@gmail.com
Penghantaran Secara pos : Kos ditanggung oleh pembeli.
Penghantaran secara terus : Percuma (Kawasan Lembah Klang sahaja)

6 comments:

  1. Assalamualaikum rodonc..
    Koi lama tak masuk internet ni..
    Koi yang ngabor ke aok, tapi koi yanc belum beli2 lagi kuikui..

    Nanti la dalam seminggu dua ni koi nok mula beramal makan..InsyaAllah..

    ReplyDelete
  2. Insyaallah....
    Kita cuma berusaha...
    Segalanya datang Dari Allah jua...

    ReplyDelete
  3. Saudara Zamie, silakan share yang tu eh, TQ...

    ReplyDelete
  4. Jutaan terima kasih kepada tetamu yang sudi mengunjungi dan berkongsi blog aku yang tak seberapa ni..siapalah aku tanpa korang...(kalau korang tak baca, dah macam aku tulis diari pulak..)
    Terima kasih juga kepada mereka yang sudah pernah berurusan dengan aku...
    antaranya:

    En Alpha-Puchong
    En Razak-Subang
    En Fikrie-Putra Perdana
    En Azwan-Klang
    En Arbain-Lanchang
    Pn Mariam-Jenderak
    Pn Siti mariam-Kota Damansara
    Pn Rahaya-Labuan
    Pn Tini-Subang
    Pn Rubi- PJ OldTown
    En Rudin-Sandakan
    Cik Nabila-Kuantan
    En Asmawi-Saujana Utama
    Pn Sarina-KL
    En Kamal-B.Rakyat KL

    Juga yang sudi bertanya:
    Pn Ain-Kedah
    Cikgu Hanafiah-Tawau
    Cik Nora-Damansara
    En Zaman-Klang

    ReplyDelete
  5. salam... nak tanyalah... dulu abah mkn biji kanser ni mcmmane?..blend ke?....nak try pada hubby.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..
      Dulu mula2 abah makan macam tu jer...lama2 tak tahan pahit jadi mak tolong blend jadikan serbuk...pastu beli kapsul kosong kat farmasi isikan dengan serbuk apricot tu...bila dah habis kapsul tu...abah amek apricot tu dengan campur dalam air jer...dalam teh ke...kopi ker...jus buah ker...
      macam tu la..

      Delete