Thursday, January 15, 2015

Nasi Lemak ' Bunjut' daun pisang



















Alhamdulillah...
Aku kembali..
Lama sangat rasanya tak mem'blog'...
Sibuk sesangat...
Sampai tak ada masa nak 'on' komputer...
Hari ni baru ada masa sikit..
Itu pun selepas aku 'melepaskan' surat resign..

Alhamdulillah...
Kali ini 'boss' aku faham keinginanku...
4hb Mac 2015...
Hari terakhir aku akan berada di 'Besi'..
Mungkin akan jadi tarikh bersejarah dalam hidup aku..
1995 hingga 2015...
Semiconductor industries.
Tempoh 20 tahun adalah masa yang cukup lama untuk mematangkan aku...

Hari ini...
Aku kembali...
Nasi Lemak sepenuh masa...
Memberikan aku cukup masa...
In Sha Allah...
untuk mengembangkan lagi perniagaanku...
D AI NOR nasi lemak...
D AI NOR ENTERPRISE...
Buah hatiku...





Jika ingin merasa kenikmatan nasi lemak kami..
D Ai Nor Nasi Lemak boleh di jumpai di:

-R&R Jejantas Sg.Buloh.
 Amal Serbanika (bersebelahan Buskin & Robin)

-Petrol Pump- Petron
 NKVE jejanjas Sg.Buloh -Arah Selatan.

-Petrol Pump - Petronas Limbawan
 Bersebelahan Maybank Islamic Kota Damansara/
 berhadapan Tropicana Medical Center

-Petrol Pump - Petronas Sri Hartamas

-Petrol Pump - Petronas Penchala Link (arah Damansara)


In Sha Allah...
Mengikut perancangan...
Kami akan menambah lagi cawangan selepas ini...
Ikuti perkembangan kami...
Kami mengharapkan doa dari kalian...


Jika berminat untuk menempah..
Anda boleh hubungi kami..
Call / whatsapp ke:

012-3843546 / Zamie


*sekarang dah kurang rasa panas..hehe
#dibungkusdibilikberhawadingin



Tuesday, December 25, 2012

Jus Delima - Mencegah dan Merawat.

Jus Delima
Jus Penuh Khasiat!

Khasiat perubatan delima sudah dijumpai sejak 8000 tahun lalu oleh masyarakat Parsi Purba (Iran).

MENSTABILKAN PARAS KOLESTROL
Adalah sukar untuk mengekalkan tahap kolestrol dalam badan. Delima akan membantu meningkatkan tahap kolestrol yang baik di samping menurunkan kolestrol yang buruk.


DELIMA MEMPUNYAI TAHAP ANTIOKSIDAN YANG TINGGI
Delima terbukti mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi berbanding pesaingnya seperti anggur merah dan teh hijau. Apabila anda memerlukan sumber antioksidan pada kehidupan seharian, anda perlu pastikan ia adalah antioksidan yang paling bagus. Delima merupakan sumber terbaik untuk antioksidan.


MELAWAN PENYAKIT JANTUNG
Delima membantu melancarkan peredaran darah dalam badan. Ini adalah kaedah terbaik melindungi diri daripada penyakit jantung atau serangan jantung. Berdasarkan kajian terbaru, kandungan antioksidan dalam jus delima membantu menurunkan pembentukan lemak pada dinding arteri. Antioksidan membantu membaiki kawasan sel yang rosak. Delima mengandungi ‘flavonoids’ dan ‘polyphenols’ yang tinggi, iaitu antioksidan yang mampu melawan penyakit jantung dan kanser.


MERANGSANG TENAGA BATIN
Jus delima kaya dengan antioksidan yang dapat meningkatkan pengaliran darah pada genitals (alat kelamin). Ia juga mencegah ketidaksuburan dan kemandulan. Delima juga dikenali sebagai 'natural viagra', dapat meningkatkan tenaga seksual secara semulajadi.


MENGUATKAN SISTEM PERTAHANAN BADAN
Delima merupakan pendekatan yang baik bagi melawan penyakit. Delima dapat memperbaiki kitaran darah pengguna. Tahap antioksidan yang tinggi dalam Delima akan membantu menguatkan sistem dalam badan dan melawan apa jua penyakit. Ini adalah langkah awal untuk pengguna dari menjadi mangsa serangan jantung atau penyakit hati.


MENGURANGKAN RISIKO PENYAKIT KENCING MANIS
Meminum jus delima sangat baik untuk pesakit kencing manis dan merendahkan risiko masalah jantung. Kajian terbaru mendapati pesakit kencing manis yang meminum jus delima selama 3 bulan dapat merendahkan kebarangkalian atherosclerosis (atau pengerasan pada arteries). Kata Penyelidik. “Dalam jus delima, gula bercantum kepada antioksida yang unik, di mana sebenarnya menjadikan gula ini sebagai pelindung melawan atherosclerosis.”


MENGHALANG KEMASUKAN VIRUS HIV-1 DAN MICROBICIDE
Keputusan eksperimen menunjukkan halangan kemasukan HIV-1 ke atas jus delima yang dapat menyerap kanji dalam badan. Virus kompleks yang diikat pada CD4 dan CXCR4/CCR5 dapat menahan serangan virus utama A sehingga G dan juga kumpulan 0.


MENGELAKKAN KANSER KELENJAR PROSTATE
Kajian telah membuktikan bahawa jus delima dapat mengurangkan perkembangan kanser kelenjar prostat. Kebanyakan pesakit berpuas hati dengan keputusan yang diterima di mana penggunaan delima dapat menyembuhkan kanser itu.


DELIMA MELAWAN KANSER PAYUDARA
Penyelidik mendapati bahawa minyak bijian daripada delima dapat memusnahkan sel kanser payudara dan mengekal tanpa menjejaskan sel sedia ada. Kajian lain di Universiti Chicago menemukan jus delima yang ditapai dan minyak bijian delima dapat membantu mengelakkan kanser payudara. Kajian di Wisconsin pula mendapati bahawa jus delima dapat menghalang pembesaran sel kanser kulit.


MERENDAHKAN TEKANAN DARAH
Salah satu masalah kesihatan utama yang dihadapi oleh manusia pada masa kini adalah menghidapi tekanan darah yang tinggi pada usia tua. Kandungan antioksidan pada delima mampu untuk mengurangkan pengumpulan sel darah kotor dan secara semulajadinya mengurangkan tekanan darah, faktor kepada pencegahan serangan jantung dan strok.


MENGUATKAN KESIHATAN GIGI
Delima diketahui dapat mengurangkan pembentukan plak pada gigi. Gigi yang sihat dapat diperolehi selain dari menggunakan khidmat doktor yang pakar. Ini adalah kaedah yang dapat mengelakkan pengguna dari kehilangan gigi.


MENCEGAH DARIPADA PENYAKIT ALZHEIMER (Nyanyuk)
Pengkaji daripada Pusat Perubatan Universiti Vanderbilt mengenalpasti bahawa sesiapa yang meminum jus delima tiga kali atau lebih setiap minggu dapat menurunkan 76 peratus pertumbuhan tanda penyakit Alzheimer’s daripada mereka yang meminum kurang daripada satu sajian setiap minggu.

MENGURANGKAN BATUK DAN ASTHMA
Kandungan asid askorbik (vitamin C) yang tinggi pada buah ini merupakan ejen anti-radangan yang hebat. Ia akan mengurangkan bunyi dehitan pada pengidap asthma dan lelah.


MENGANDUNGI KEPELBAGAIAN VITAMIN
Delima mengandungi ‘potassium’ yang tinggi, selain dari mineral-mineral lain seperti fosfor, kalsium, besi, dan sodium, dan vitaman-vitamin A, B1, B2, B3, dan C. mencegah edema, dan mengurangi kadar gula yang beredar di dalam darah (ibu yang baru pertama kali hamil atau lebih dari 3 kali kehamilan). Delima menghilangkan rasa letih otot dan memungkinkannya bergerak dengan mudah, dan juga menguatkan jantung.

DELIMA AMAT DISYORKAN DIAMBIL OLEH IBU-IBU HAMIL
~Jika diambil semasa awal kehamilan, ia dapat mengelakkan 'morning sickness'
~menjaga degupan jantung agar tetap normal (bagi ibu dan perkembangan fetusnya).
~menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur (kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaannya menunjang pergerakan bayi yang dikandung)
~kulit bayi anda sihat, gebu dan cantik


MELINDUNGI OTAK BAYI
Kajian Pediatrik mendapati meminum jus delima semasa mengandung dapat melindungi otak bayi semasa kelahiran. Jus delima juga dapat membantu pengguna untuk mendapatkan bayi yang sihat. Beberapa tahun lepas, doktor mengesahkan bahawa ketidakcukupan asid folik (folate) boleh menyebabkan tiub saraf yang cacat seperti kerosakan pada tulang belakang dan sumbing pada lelangit bibir untuk bayi. Itulah sebabnya kenapa Persatuan Perubatan Amerika mencadangkan supaya semua ibu yang mengandung mengambil supplemen yang mempunyai asid folik setiap hari. Jus delima memenuhi bekalan asid folik sebaik seperti vitamin dan mineral yang penting untuk perkembangan bayi. Sebagai tambahan, kebaikan jus delima adalah mengandungi ‘potassium’ di mana ia dapat mengelakkan kekejangan kaki yang biasanya dihadapi oleh ibu mengandung pada waktu malam.

LAGI KHASIAT DELIMA
~Melawan penyakit gout
~mengurangkan batuk dan menghilangkan kahak
~merawat 'sinus'
~meningkatkan tenaga
~menguatkan sistem penghadaman, membersihkan usus dan mengeluarkan keracunan badan
~Mengatasi penyakit anemia dengan membekalkan zat besi yang secukupnya
~menormalkan fungsi hati
~menstabilkan peredaran darah
~merawat cirit birit, sakit telinga, pandangan kabur, sakit gusi
~mencuci darah kotor

Produk : Pati Delima Tulen
Origin : Turkey
Berat : 340gm

Cara amalan :
1 sudu besar before breakfast.
Boleh diminum terus atau dibancuh dengan segelas air.


TAHUKAH ANDA ?

Buah delima adalah salah satu buah yang terdapat di dalam syurga
sebagaimana firman Allah: (Q:55:68)
Maksudnya :"Pada keduanya juga terdapat buah-buahan serta pohon-pohon kurma dan delima.

Buah delima atau ar-rumman dalam bahasa Arab disebut tiga kali dalam Al-Quran. Antara keunggulannya ialah susunan dalamannya. Apabila kulit berkilat buah ini dikupas, akan kelihatan kantung-kantung kecil berjus segar, manis masam rasanya.

Dalam banyak budaya, delima melambangkan kesuburan dan panjang usia. Orang Cina misalnya menyajikannya sewaktu upacara perkahwinan karena ia dianggap lambang kesuburan, kemakmuran dan keturunan besar.

Dalam zaman Nabi Musa as, delima sudah ditanam di Palestin, Syria da Lebanon. Rimmon, kota silam yang dikatakan bandar Hebron kini, terkenal karena pengeluaran delima atau rumman, sempena namanya.

Delima dipercayai berasal dari Iran, kawasan banjaran Himalaya dan utara India. Ia berkembang sebagai bahan masakan dan ditanam di pesisir Mediterranean, disesuaikan dengan kawasan suhu dingin dan panas. Delima tumbuh seperti pokok semak atau pokok biasa setinggi 3-6 meter, atau ada kalanya 9 meter. Biasanya daunnya luruh tetapi beberapa kawasan pula, pokoknya malar segar. Kini delima ditanam dari sejauh China sehinggalah California
Nama saintifik bagi delima ialah Punica granatum diambil dari kekata Perancis yang bermakna epal yang berbiji.

PENTINGNYA
WANITA MENGAMALKAN PATI DELIMA
1. Menegangkan payudara
2. Mencantikkan kulit - merawat kulit rosak/kulit kering/kulit berjerawat
3. Mencerahkan kulit
4. Menegangkan kulit dan menjadikannya awet muda
5. Membuang lemak berlebihan terutama di perut
6. Merapat dan menyuburkan rahim - menormalkan kitaran haid yang tidak teratur
7. Merawat dan mencegah kanser rahim
8. Memelihara kadar keseimbangan hormon semasa haid (elak moody)
9. Membakar kalori dengan cepat, elak pertambahan berat badan
10. Mengubahsuai dan membaikpulih hormon semasa menopouse - sesuai dihadiahkan kepada ibu tersayang.
11. Merawat KEPUTIHAN dan jangkitan kulat di faraj/rawat kegatalan faraj.
12. Menghalang pembentukan SEL BARAH PAYUDARA
13. Menjaga kesihatan usus besar dan kecil (lawas)







Friday, October 12, 2012

Nasi lemak lagi...

Pintu rezekiku...

 logo baru

 nasi lemak udang 

 nasi lemak ayam rempah + sayur campur

 nasi lemak ayam rempah madu

 nasi lemak ayam rempah herba

 biasa jer...

ikan masin delight

Sunday, May 6, 2012

Hari Hol Negeri Pahang...

Definisi Hari Hol Negeri Pahang



Salam semua mungkin ada diantara kita yang tidak mengetahui apa itu hari Cuti Hol Negeri Pahang yang disambut pada tanggal 7 Mei setiap tahun. Ianya merupakan cuti umum bagi Negeri Pahang sempena menyambut Hari Hol setiap tahun.
Kamus Dewan mendefinisikan bahawa Hol bermaksud kenduri arwah yang diadakan setahun sekali. Dalam konteks ini, Hari Hol di Pahang merupakan hari memperingati kemangkatan keluarga diraja di negeri ini. Hari Hol diisytiharkan sebagai cuti umum di Pahang bermula tahun 1974 bagi memperingati kemangkatan Sultan Pahang keempat, Sultan Abu Bakar iaitu ayahanda Sultan Ahmad Shah yang masih bertakhta pada hari ini. Serentak dengan hari pemakaman Sultan Abu Bakar itu, semua Jabatan kerajaan negeri, Persekutuan dan swasta diarah bercuti selama sehari.


Wassalam, Wa'allahhualam.


Salam hormat...




Sumber entry dari sini


Saturday, April 7, 2012

1% toksid...???

31hb mac yang lepas barulah aku ada kesempatan nak beriadah sikit...
Itu pun sebab dah lama planing..berbulan-bulan rasanya...
aku angkut anak-bini, putera-puteri aku semua...hehehe

Futsal....

kalau diterjemahkan kebahasa kita, tak tau pulak aku...
Sejak kebelakangan ni aku memang kurang "guna otak" sikit...
Haa...tu ayat baru yang popular kitaorang guna sekarang ni...
Maklumlah...umur dah meningkat...memori pun dah nak penuh...
Jadi kena kurangkan penggunaannya...hehehe
Apa yang kitaorang buat sekarang ni ,
semua rutin yang dah lama digunakan hari-hari...
Kira macam guna "program" lama la... ;-)
Guna otak bila perlu jer...
Kalau ada menda baru yang nak kena selesaikan...barulah "guna otak" ....
Kalau tak...jalan macam biasa...
Pendek kata, tutup mata pun boleh buat...hehehe

Dipendekkan cerita...dengan main futsal minggu lepas,
dapatlah aku membuang mungkin 1% toksid dalam badan aku
dengan joint tournament inter-department yang kelab bola anjurkan tu...
1 team 7 orang...bayar rm70...
semua ada 10 team...
Dengan rm10 tu aku dapat main 4 game masa 1st round...
Dapatlah juga lepas 2nd round...suku akhir... kalah.. eemmm
Tapi cukup puas hati sebab jumpa dengan Team yang champion tahun lepas...

Apa-apa pun aku bangga dengan team tangkap muat aku tu....
Thanks to Hafiz,Asaad,Fikrie,Hafizun dan Zairul...
Semanagt korang memang kelasss gitu...



Majulah Sukan Untuk "Besi"...

Sunday, March 4, 2012

Melebar sayap....kata dikota..

Lama rasanya tak mem'blog'..
Nak kata sibuk..sibuk la jugak...
Nak kata tak cukup masa...ia jugak...
Tapi yang pastinya...aku dah tutup aku punya 'berukband'...
Line teruk sangat...nak buka satu gambar pun berjam-jam...
Jadi, kalau nak mem'blog' kat tempat kerja, memang la tak cukup masa..
Tambah pulak sejak kekurangan sorang staff ni...
Mr. Matthew a.k.a Ujang yang dah berhenti
kerja dan balik kekampung asalnya...Sarawak....


Geng-geng QC Department 2009..
Dari kiri: Azrin(X-boss..skang dah tukar department),Matthew Ujang anak Japok,
Shairul,Zamie dan Hafizun.
Lagi pun tak baik la curi masa kerja kan....nanti gaji tak berkat...
Barulah pening tak tau mana perginya duit gaji yang kita dapat...:-)

Nak menulis ni bagi aku kena cukup masa...
Bukan masa jer...kesihatan pun kena ambil kira juga..
Sejak dua tiga menjak ni (pinjam kata2 nabil) badan aku pun tak berapa nak sihat..
Semput tu dah tentu...selsema pulak..tambah pulak hujan dalam seminggu ni...
Pergi kerja kena hujan...balik kena lagi...
Bertambah-tambah la kurang sihat...

Bisnes nasi lemak macam biasa...
Cuma kadang-kadang dapat order dari luar..
Macam yang aku dapat dari BESI baru-baru ni...(Besi ni tempat kerja aku)
OK jugak...500 bungkus nasi lemak ayam berempah...(1s time aku buat ni)
Sempena jamuan Tahun Baru Cina..
Alhamdulillah...success...

Pastu ada jugak dari staff Airport (aku tak tau dia kerja bahagian mana..dia ni regular customer aku masa meniaga bawah payung)
Kemudian dari Shirley (dia ni pulak yang order untuk projek sepang dulu...baca sini)

Sejak meniaga nasi lemak ni macam-macam dugaan ada..
Nasi tak habis...(ok la..rezeki ada turun naik..)
Nasi basi...(ini yang kurang best..masak pukul 6 tak kan la pukul 8 dah basi..)
yang peliknya...cara masak hari-hari sama..
Siap ada SOP lagi (standard oreration procedure)
Mula la pikir macam-macam...aku ada jugak mintak tolong dengan Adam Vai..
Mana la tau ada MACAM-MACAM...Adam kata takde...nasib baik..
Tapi takpe la..rezeki masing-masing kan..

Dah terlanjur aku jumpa Adam..jadi terjoint la jugak dengan group paranormal 666
yang di ketuai olek saudara Mazidul Akmal (ala...orang TV3 tu..)
aku pun memang follower tetap blog diorang ni...
Terniatlah olah aku untuk menaja untuk projek diorang ni...
Nak bagi duit tak dapat..nak joint projek...hehe (aku ni jenis penyegan dengan menda-menda halus ni..)
Aku bincang dengan 'MEM', jadi kami sepakat untuk belanja nasi lemak bunjut kami...hahahah
Lepas la niat tu...
Kalau korang nak baca cerita lengkap, baca dalam blog penyingkap fakta ..

Terima kasih kepada Mazidul Akmal Sidik (kami panggil Bro..) kerana sudi
bagi kredit untuk sumbangan nasi lemak kami yang tak seberapa...
Semoga dapat bekerjasama lagi dilain kali...

Macam biasa lah..
kepada sesiapa yang nak order tu boleh hubungi
D'AI NOR nasi lemak :
Call/ Whatsapp 012 3843546 - Zamie

Friday, November 25, 2011

Terbang burung terbang...(up date..)

Esok 26hb november 2011...
Dua ekor 'burung dalam sangkar' anak2 kesayangan ku
akan kulepaskan...hehe
Ainul Aizat, 10 tahun & Ainul Aidil, 5 tahun...
Mungkin ada yang tertanya2 kenapa Aidil kecik lagi dah kena potong kan...
Bukan sebab Abang kena adik pun kena...
Tapi Adik kena sebab tu abang pun kena...pakej 2 in 1..hehe

Macam ni...
Abang Chik (Aidil) minggu lepas ada masalah dengan penis dia...
bengkak bernanah...
Sebelum ni pun pernah bengkak tapi takde la sampai bernanah...
Doktor cakap ada jangkitan kuman kat dalam tu...
korang tau la kan...
kalau tak potong memang la ada kotor dalam tu...
bertaik p...
So.. atas nasihat doktor, aku dinasihatkan supaya men'khatan'kannya
supaya masalah tu tak timbul lagi...
Itu la pasal jadi kena potong awal-awal...(baru 5 tahun)
Jadi, tak kan la adik potong, abangnya tak potong...
Lain citernya pulak kang...mau kena kutuk dengan adik si Along tu nanti..

Kepada Abang Long dengan Abang Chik....
Jangan korang buat hal esok sudah...
Tapi Baba tau korang berani...orang lelaki mesti kental kan...
Semoga segalanya berjalan lancar dan selamat esok...
KUURRRRRR...............

p/s
Along : 'berjahit kat kepala depan belakang pun along releks jer,
inikan pulak setakat potong ujung tu sikit.. apa ada hal...'
(ayat bongkak...)
Chik : 'kalau dah potong , jadi macam kakak la kan...'
(kecik lagi..tak paham mana yang nak di potong...)





Dah selamat....pose dengan gaya bongkaknya....hehehe..



cayalah anak-anakku....sekarang korang dah "BESAR"....


Kena ajar diorang makan apricot seed ni.....detail sini

Tuesday, October 11, 2011

Biji apricot (B17) Kisah benar...

Ingat lagi pasal cancer hati abah aku... mula di sini kemudian sini
macam-macam cara dah cuba...
lepas buat kimoterapi kali pertama,
last, dapat tau dari member kamcing zaman sekolah dulu
(Don balon-sembang berapi) ...
pasal biji ni...
Cari punya cari...jumpa..
abah aku cuba makan...dalam 6 minggu sebelum kimo kedua...
Alhamdulillah...kuasa Allah...
Lepas scan dan ujian darah... negatif...dah tak ada...
SYUKUR.....tuhan jer yang tahu perasaan aku...

Abah aku makin sihat sekarang...
Dah boleh bawa kereta dan dah ada bunyi nak menoreh balik...hehehe
Dah rasa segar la tu...
Masa dia sakit, pernah hilang berat sampai 24kg...
Sekarang cuma beza dalam 4~5kg dari berat asal...
Banyak perbezaannya tu...
Alhamdulillah...Syukur....

(up-date sikit..)
3hb Nov 2011 baru ni, Abah aku pegi check up lagi...
keputusannya amat mengembirakan kami...
Graf sakit abah turun gila-gila...ringkasnya...kanser tu dah tak ada...
Doktor Chua (doktor yang pantau sakit abah dari mula)
pun boleh senyum lebar tengok result tu...
Alhamdulillah...
Tapi tak boleh berhenti ambik ubat lagi...
masih nak kena pantau...
21hb ni kena datang buat CT Scan...
Pastu kena jumpa doktor Khalid (pakar yang rawat abah tu..)
Tengok apa kata dia pulak...

(up-date)
Lepas buat CT Scan....
Jumpa Dr.Khalid....jeng..jeng..jeng.....
Dr Khalid siap boleh shake hand lagi dengan abah...:-)
Confirm dah tak ada...doktor pun susah nak percaya...
Tapi, Inilah yang dikatakan kekuasaan Allah...
Segalanya mungkin...


Aku pun dah start amalkan makan biji apricot ni...
memang la pahit sikit...tapi untuk jaga kesihatan, "hadap jer la"...
Kepada yang tak tahan pahit tu, biji ni ada di jual dalam bentuk kapsul...tapi mahal la sikit...


Jadi, di sini aku kongsi kebaikan biji apricot ni...
Kalau nak jelas lagi...korang search jer kat google tu...



BUAH APRICOT.



BIJI APRICOT.




Kenapa perlu makan apricot seeds ?

Seperti kebanyakan kekacang dan biji, biji apricot adalah sangat berkhasiat. Salah satu nutrisi yang terkandung di dalamnya ialah amigdalin (B170). B17 terkandung di dalam beratus-ratus makanan, tetapi makanan yang kaya dengan amigdalin ini sudah tidak lagi termasuk di dalam pemakanan harian kita. Mereka yang masih mengamalkan pemakanan tradisional, didapati bebas dari penyakit kanser. Pemakanan tradisional ini kaya dengan nitriloside yang mengandungi amigdalin di dalamnya. Contoh makanan yang dimaksudkan ialah biji apricot pahit, badam yang pahit, biji apple, biji anggur, millet dan banyak lagi biji buah-buahan dan kekacang

Ia telah menjadi makanan kaum Hunza dipendalaman beratus-ratus tahun lamanya ynag dikatakan bebas dari kanser, sihat, lanjut usia sehingga lebih dari 120 tahun. Dikalangan masyarakat Cina di Negara China pula, biji apricot pahit telah kerap dan biasa digunakan dalam membantu mereka yang mempunyai masalah pernafasan seperti asma/lelah. Antara nutrient yang banyak terdapat pada biji apricot ialah enzin Amygdalin atau Laetrile atau juga sering disebut sebagai Vitamin B17. Tugas B17 ini hanyalah untuk memusnahkan sel asing dan mengeluarkannya melalui pembuangan air. Berdasarkan kepada buku “World without Cancer”, tulisan G.Edward Griffin, biji apricot mentah mengandungi kadar kepekatan B17 yang tertinggi jika dibandingkan dengan biji-biji buah yang lain. Vitamin B17 atau Laetrile mampu meningkatkan system imunisasi dan daya ketahanan tubuh badan serta mampu meningkatkan kecerdasan dan tahap kesihatan seseorang individu.

B17 terdapat dalam banyak makanan, malangnya tabiat pemakanan kita hari ini di negara yang membangun telah mengenepikan dan mengurangkan penggunaan B17 yang rasanya agak pahit. Masyarakat Hunza di Pakistan sangat baik tahap kesihatan mereka, satu perkara biasa bagi mereka hidup sehingga 100 tahun, dan dikatakan juga sangat jarang dijumpai kes penyakit kanser dikalngan mereka ini. Salah satu factor utama kesihatan mereka adalah mereka minum air yang kaya dengan mineral dan tidak lupa juga amalan pengambilan makanan mereka. Salah satu makanan kegemaran dan keutamaan mereka ialah buah apricot. Mereka tidak hanya makan buahnya tetapi juga biji yang terdapat di dalm buahnya sekali. Dari bijinya, dihasilkan minyak untuk memasak dan juga losyen muka.

Berdasarkan kajian saintifik dan ujian klinikal yang dilaksanakan, B17 atau amigdalin yang terdapt dalam biji apricot pahit mampu membantu di dalam pemulihan masalah system metabolic dan system tubuh badan yang berfungsi secara tidak formal.

Ianya, makanan tambahan yang sangat baik untuk semua. Dengan sering mengamalkannya dapat membantu anda mengawal beberapa penyakit kronik yang berbahaya dan mengawal masalah/penyakit berikut:

• Kanser
• Kencing manis
• Masalah jantung
• Gout
• Parkison
• Asma/Lelah
• Darah tinggi
• Kolestrol tinggi
• Berat badan berlebihan
• Kandungan gula dalam darah yang tiggi atau rendah
• Masalah mental dan ingatan yang lemah
• Batu karang
• Migrain
• Buasir
• Senggugut
• KLitaran haid yang tidak stabil/keputihan
• Sakit sendi
• Masalah kulit dan alahan
• Jerawat/tompok hitam
• Resdung
• Kulit yang kasar

Cadangan cara makan biji Apricot

• Bagi pesakit kanser.

6 kali sehari, selang 4 jam. Bermula dari pukul 4 pagi, 8 pagi, 12 tengahari, 4 petang, 8 malam dan 12 tengahmalam.
*Mulakan denagan memakan betik atau nanas 15~30 minit sebelum mengambil biji apricot untuk kesan yang lebih baik.Kuantiti yang perlu diambil : 15~20 biji x 6 kali = 90~120 biji sehari.



• Bagi pesakit biasa.

1~4 biji setiap 4 jam atau
5~13 biji pagi dan 5~13 biji malam. (2 kali sehari)



Cara makan : boleh di makan begitu sahaja atau boleh di blend dengan 1 gelas air kosong bersama salah satu buah-buahan samada epal hijau, anggur, pic dan lobak merah tanpa di buang bijinya.



Pantang yang perlu diikuti :

1) Jangan makan nasi sebelum pukul 12 tengahari.
2) Mulakan mengambil biji apricot dalam kuantiti yang sedikit dahulu. Jika badan terasa ok, tambahkan dos sehingga jumlah yang disarankan.
3) Elakkan makan makanan yang tiggi protein seperti daging lembu dan ayam, makanan laut seperti sotong, udang, ketam dan kerang kerana sel kanser akan merebak dengan cepat jika tubuh berasid 6.6 pH ~ 5.5 pH.
4) Elak minuman bergas dan jus buah-buahan terutamanya yang mengandungi bahan pengawet dan pewarna.

Perlu diamalkan :

1) Minum air masak sekurang-kurangnya 2~3 liter sehari. Jika lebih, lagi baik untuk tujuan penyinkiran toksin dalam badan.
2) Amalkan mengambil lebih sayuran dan buah-buahan kerana ini dapat membekal vitamin kepada badan.
3) Memakan makanan yang mengandungi B17 seperti brokoli, asparagus, beets (tumbuhan yang akarnya manis), kobis, lobak merah, bunga kobis, celery, timun, lemon hijau dan kuning.
4) Amalkan memakan kacang hijau, kacang merah, kacang buncis, lada hitam (yang muda), bayam, biji sawi, salad, bendi, daun parsley, sengkuang cina, tauge, bawang putih dan bawang merah.


*** Simpan biji apricot didalam peti sejuk selepas dibuka bagi ia tahan lama dan mengelakkannya berbubuk.

Kepada pengidap penyakit kanser lebih bagus jika di amalkan bersama pengambilan jus delima.
Maklumat lanjut klik sini

**untuk pesanan hubungi D’AI-NOR ENTERPRISE:
Zamie : Call /SMS/ Whatsapp
                 012-3843546   -Lembah Klang terutama P.Jaya/Subang/Shah Alam
@ email: zamie33@gmail.com
Penghantaran Secara pos : Kos ditanggung oleh pembeli.
Penghantaran secara terus : Percuma (Kawasan terpilih sekitar Lembah Klang sahaja)

Saturday, August 27, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri....

Hari ni hari terakhir aku bekerja sebelum bercuti untuk berhari raya...
kepada kawan-kawan bloger...
"SELAMAT HARI RAYA"...
maaf zahir dan batin (ada ke..?)
Semoga bertemu kembali selepas hari raya...(sempat ke..?)
Berhati-hati di jalan raya...(kalau nak jumpa lepas raya..)

SELAMAT BERCUTI....

Pergi ke kedai membeli ikan patin..
Selamat hari raya,maaf zahir batin..

Pergi ke kedai membeli oat..
Jangan kelam-kabut..

Pergi ke kedai membeli maggi..
Lepas raya jumpa lagi..

Pergi ke kedai mebeli kelapa...
aku lupa nak beli apa...

Pergi ke kedai......
Duit dah habis...
lain kali la...



ADIOS...

Friday, August 12, 2011

Boss oh Boss...

Bulan ini aku dapat lagi sorang boss baru....
Sepanjang hampir sepuluh tahun aku berkerja kat sini,
aku dah pernah berkhidmat dengan 5 orang boss...semuanya melayu...
Diorang ni semua memang staff lama dan banyak pengalaman...
Cuma di 'up grade' jadi boss...
maksudnya, yang baru ni adalah yang ke 6, tapi boleh dikatakan sejarahlah....
satu-satunya chinese... pastu new candidate pulak tu...
Apa pun tak tau pasal kerja kita orang...
Kita orang yang kena buat kerja ni pun pening...
Macamana la boleh dapat masuk kerja kat sini pun aku tak tau...
Seingat aku, masa aku interview dulu..
Besar punya drawing diorang bagi aku...
tanya macam-macam...
Dari mende-mende dalam drawing sampailah ke material nak buat mende tu...
Ini, lagi sekali..."apa pun tak boleh..."
Pening-pening...
Nak buat macamana...
Kitakan mentimun.............hadap je la zam oiii.....



Monday, June 20, 2011

Nasi lemak daun pisang - Sepang GT

Alhamdulillah....
1st time aku dapat projek besar...
1200pcs untuk 2 hari...
Order untuk Sepang GT Japan..!!



Aku dapat projek ni dari regular customer aku kat bawah payung...
Biasanya minah ni datang tiap-tiap pagi beli 4~5 bungkus...
1 hari dia tanya wife aku pasal projek ni..
3 minggu dari tarikh projek..

Aku ON je..
Maknanya sempat la aku nak stanby apa-apa yang patut...
Cari alat-alat mana yang tak cukup..
Mana tau nak cari pembantu ke..(memang kena pun..)
mula-mula 1000 je...
Pastu dalam seminggu lagi dia tambah lagi jadi 1200...



Kompom kena cari pembantu ni...
Cuba call ipar-duai...
C-deq , adik imah , adik ija...
C-deq ok... adik imah ok.. adik ija tak dapat sebab kena jaga abah...
Last minit mak pekan nak datang sekali...
boleh la minta tolong sikit...tolong goreng-goreng telur..heheheh
bukan tolong saja...aku bayar la upah...



Adik imah datang hari ahad...seminggu awal...
Pastu hari khamis aku amek mak kat temerloh..
Ngah yang tolong hantar separuh jalan..
So, hari jumaat kita orang dah start...
kertas, daun, sambal semua nak kena stanby..



Hari sabtu diorang amek 300pcs...
Tak ada masalah...
Cabarannya bermula hari ahad...
Pagi, sebelum pukul 7 diorang nak amek 200pcs dulu..
settle...
balance lagi 700pcs...
inilah cabaran sebenar...
sebelum pukul 10 nak siap...
pulun punya pulun...sampai nak uk..uk..pun tak sempat...
sarapan pun sambil bungkus nasi...tangan kene gerak...

Alhamdulillah....
Segalanya berjalan lancar...
Siap seperti yang dijanjikan...



Ribuan terima kasih aku ucapkan kepada yang membantu
menjayakan projek ni...
Terutamanya pada adir ipar Nasrul Siddiq dan Nurul Rahimah..
mak mertua Puan Norliah Adam dan tak terlupa pada yang tersayang...
Puan Norrul Salmizati...U r the best...

Kalau teringin nak merasa anda boleh ke R&R Jejantas Sg.Buloh.
Nasi Lemak D AI NOR berada di Amal Serbanika.



Nasi lemak kami juga berada di :
-Petron (arah selatan R&R Jejantas Sg.Buloh).
-Petronas Kota Damansara - Berhadapan Tropicana Medical Center.

Untuk tempahan boleh hubungi kami:
Call / whatsapp
012-3843546 / Zamie





Monday, June 6, 2011

Abah dan Liver cancernya....




Lidah terkelu...terkedu...
Result pada 30hb Mei...
Liver cancer advance stage...
9hb Jun nanti kena double confirm lagi...
Kemudian baru boleh merancang sesuatu..

Tarikh yang hampir sama...
25hb Mei 2010,
Arwah Aboh mula-mula masuk wad tahun lepas...
Kini sejarah berulang...

Ya Allah...Sihatkanlah Abahku...
panjangkanlah umur Abahku Ya Allah...
berikanlah aku kekuatan untuk menempuh segala dugaanMu Ya Allah...
Amin...

Tuesday, May 31, 2011

anniversary ke 11.....

27hb mei..
Tahun lepas yang ke 10 kantoi tak dapat pegi mana-mana...
Nak buat macam mana...kene balik kampung...
arwah aboh eksiden 2 hari sebelum aku pergi jalan-jalan...
burn aku punya deposite...

Tahun ni macam mana la agaknya...
aku tak ada plan mana-mana lagi..
Takut kantoi lagi...
Aku memang dari dulu-dulu lagi..
kalau plan awal-awal, mesti kantoi..
Jadi, tahun aku tak ada plan lagi..
Kalau jadi terus pergi jer...

hehehehe...
mana la aku nak pergi ni...
kesian sayang aku..
sejak kahwin aku tak pernah bawa pergi mana-mana lagi...
kadang-kadang malu gak kalau kawan-kawan tau..
Tapi, apa nak kisah..
Aku sibuk...
Sen pun tak pernah cukup..
Cuma 2-3 tahun ni jer ada sikit kelapangan...
Tengok la...
Kalau ada rezeki ada la...
"Ayang...nanti kita jalan-jalan ek..."

Tuesday, May 10, 2011

PENGHUJUNG JALAN...?????

kepala selalu sakit....
cuaca...
hidung selalu sumbat,kekadang meleleh jer macam susu getah...
cuaca...
batuk sampai tegang otot perut...
cuaca...
mata berair...
cuaca...
semput kekadang datang balik...
cuaca...
pinggang aku makin sakit...
cuaca..????

kekadang aku malas dah nak pergi klinik...makan ubat...
bior jer...tp tak tahan la pulok...
apa nak jadi ni...
Dalam sebulan boleh dikira berapa hari aku bebetul sihat...

Astaghfirullahalazim ...
apa nak jadi ni...mengeluh jer...
tak percaya pada Qada' dan QadarNya ker...
Panah di petir baru tahu...

mungkin ada hikmah disebalik ujianNya...
Allahuakbar....!!!

Friday, April 29, 2011

Abah dan Hepatitisnya

19hb April 2011...

Hepatitis B virus


Hari yang bersejarah bagi abahku....
Sejak dilahirkan 61 tahun dahulu (1950),
belum pernah abah mendiami bilik yang dinamakan WAD....
Hari ini,Selasa 19hb April 2011,
kami adik beradik dikejutkan dengan berita kurang menyenangkan...
"Abah masuk wad..."

Tapi yang menariknya...seperti selalu..
Apabila ada berita seperti ini dari saudara-mara yang lain..
Abahlah yang selalu memanjangkannya...
Kali ini,
Abah jugalah yang menyampaikan berita itu(khabar diri sendiri)kepada kami...
Habis semua adik beradik dia di"calling-calling"nya sendiri..
Kebiasaannya abah berulang-alik ke hospital untuk bawa mak...
Mak dengan masalah biasa 2 serangkainya...darah tinggi & kencing manis..
Tapi kali ini,Abah yang masuk wad...
1 kejutan...mata dan badan abah kuning...air kencing dah macam air teh'O'...

Seperti biasa, bila Abah sakit...
Dia akan pergi ke klinik swasta...
Abah tak suka menunggu lama...masalah biasa kat hospital kerajaan...
Dia sanggup membayar lebih untuk servis yang lebih cepat...
(takut masuk wad pun ye juga...)
Kali ini dia mengalah...
Doktor dari klinik swasta pun terpaksa merujuk kes abah ke hospital...
Selepas keputusan ujian darah di keluarkan...positif..
Abah demam kuning (masalah hati...mungkin ada jangkitan kuman..viral hepatitis)
Jadi abah terpaksa di masukkan ke wad...
Hospital Jengka...

Kami adik beradik pakat-pakat nak balik ke kampung hari ni juga...
Satu kereta,kembara akak...
Isteri dan anak-anak aku terpaksa ditinggalkan dulu...
Akak gerak dari office ambik aku kat rumah..ini plan asal...
Malang bertimpa...Nouvo aku belting putus tengah jalan...
tengah-tengah KESAS...ini dah kali kedua..
(nasihat aku pada yang pakai nouvo tu jaga-jagalah....
jangan selalu jalan long distance)..
Bertolak aku sampai kat simpang SUMMIT...
Akak tunggu aku kat situ...
Aku call officemate aku Habib..."Bib,tolong amek motor aku.."
Habib datang dengan Izzuan...tolak motor balik tempat kerja...
Settle satu masalah...

Berbalik kepada cerita abah...
Lepas akak amek aku, kita orang gerak amek Alang pulak...
Alang tunggu kat office boss dia...Sri Hartamas...
Adik pun nak balik juga...Kawan akak tolong amek kat tempat training adik...
Kebetulan office kawan akak tu dekat dengan tempat adik...
Janji jumpa kat tol gombak...
12.30pm..Sampai gombak,kawan akak nak ikut...so kita gerak sekali..

2.30pm..Sampai kat hospital..
Waktu melawat 4.00~7.00pm..
Aku redah masuk jer...
Abah senyum...mak macam biasa,mata merah...
Sedih tengok anak-anak balik...
"amacam Bah...best ke duduk wad...?" aku cuba buat lawak...
Puncanya malas nak menunggu untuk check-up bulanan...
Biasa la..Poliklinik kerajaan...sekali rawatan kene tunggu 2~3 jam...
Abah aku memang pantang bab menunggu-nunggu ni..
Tengok apa dah jadi...malas nak tunngu 2~3 jam punya pasal...
Kene duduk wad 2~3 hari belum tentu...mungkin 1 minggu...
Senyum jer Abah dengor aku membebel...hehehehe..bukan selalu aku dapat bagi
ceramah kat abah...tak kene marah pulak tu...

Lepas tengok report darah abah, tengok apa masalah..
Positive Hepatitis B....
Agak-agak line dah clear, aku gerak balik...naik bas pukul 7.00pm...
Alang dengan akak tak balik...diorang cuti sampai jumaat...jaga abah..
Satu lagi sejarah...
last aku naik bas masa anak aku nombor 2 (anis) umur 2 tahun..
Skang ni anis dah 9 tahun...7 tahun dah aku tak pernah naik bas...
Naik jer bas aku pejam mata cari idea macam mana nak settle masalah abah...
Pejam..terus pejam...dalam 3jam baru sampai KL...
Tidur je dulu...
zz.zz.zzz.zzzzzzzz

Monday, April 11, 2011

ERMMMHHH.....ARGHHHHHH.....

Semputku datang lagi....
2~3 hari lepas...

Selsema dah nak masuk 2 minggu...
Datang pulak batuk...
Kalau tak baik jugak 2~3 hari lagi...
Mesti semput (lelah) aku datang balik...

KOMPOM....
Dia dah datang...
Batuk tak lepas..
Nafas tak sampai..
Dada berdebar-debar...
Dah 2 kali aku pergi klinik ambik gas (immobilizer)..

Hari ni...
macam kene pergi ambik lagi jer...
Batuk semacam...
Nafas turun naik...
Duduk tak kena..
Berdiri tak kena..
Buat keje lagi tak kena...
Kejap lagi aku nak pegi klinik..
Kalau ok aku sambung keje balik..
Kalau tak...aku... BALIKKKKKK.....

Friday, February 11, 2011

Nasi lemak... Untung sabut timbul part 2



Satu hari ada berita tergempar...
BESI nak buka kios ala-ala kantin pulak kat pentri..
Haru-biru....kira tutup lubang ni..
Macam mana ni...???
Dalam 2 minggu orang kantin tu (Kak Ros) meniaga...
Orang ramai komplen nasi lemak dia tak best...
Aku dapat tau dia pun ambik nasi lemak bungkus tu dari orang lain...
hehehehe....Boleh cucuk jarum ni...
Aku try tanya....
Kebetulan pulak orang sama negeri pulak...
Kak Ros husband dia orang Kg Jawa,Kuantan...
Dia on jer...Esoknya aku start supply nasi lemak aku...
Dia minta 50 bungkus dulu...clear..
Esoknya dia up lagi 65 bungkus...pun sama...clear..
Begitulah seterusnya...


Tiap pagi...
bungkus..bungkus..bungkus...
Tiba-tiba..
Orang kantin BESI (Kak Ros) dah tukar..
Alamek...
Tukar orang baru dah ada jual nasi pulak...
Kira tutup lubang lagi ni...
Nasib baik kak Ros ada bukak gerai kat Karnival Negeri Selangor..
Kat Parkir Stadium Shah Alam..
Dapat jugak aku supply nasi untuk 2 minggu...
Sekali hantar 80 bungkus..
Lepas la....

Kene tukar strategi ...
Bukak payung...
Try bukak dulu...
Tepi jalan besar Kg.Melayu-Sg.Buloh...
Boleh tahan 2 hari jer..
Tak habis berlambak-lambak..
Tukar Port..
Kat kawasan industri Kota Damansara...
Boleh la...
1 hari dapat jual 30-40 bungkus..
Sambil tu try survey kalau-kalau boleh hantar mana-mana..
Try tanya kat Petronas pump..
Dapat...tapi tak banyak...20 bungkus...Isnin-Sabtu...
7-11...leceh..kene pegi tanya kat opis besar plak...Jalan Imbi...
ermmmm....

kat tempat keje...
Office-mate baru aku...Fikrie..
"mak aku anto kat R&R...try la tanya..."
Betul juga...ko memang bagi idea yang best...
Rumah aku kan ke dekat dengan R&R (restoran jejantas Sg. Buluh)
6:30 pagi...aku ngan wife try pergi tengok..
kecewa...banyak gila nasi yang orang dah hantar...
8:30 malam...sama juga..tapi aku suruh jugak wife aku tanya...
Mana tau ada rezeki...
Budak-budak tu suruh datang pagi...dalam pukul 6:00 bos diorang baru ada...
esok repeat lagi...6:30 pagi...
tokey kedai (Hj) “sedap ke…??”
wife aku.. “Try la dulu..ada bawa semple..”
Hj “ermmmh….(lepas makan) nanti saya call awak..ejas mana tau boleh masuk ”

3 hari lepas tu…
Anak Hj call…boleh masuk 2 shif…
pukul 5:30-6:30 dengan 1:00-2:00
Hantar dalam 50-80 bungkus..suka hati la…
Isnin-Sabtu…
Alhamdulillah….ada jugak rezeki anak-anak aku… +



Jejantas 150-170 bungkus…
Petronas 20 ~ 25 bungkus..
Payung 50-80 bungkus…
Aku bawa pegi keje 20 bungkus…(pasaran gelap..hehehe)
Orang order 50-150 bungkus dalam seminggu..

Pastu yang terkini, Airport Subang (complex) ..
1St day dia sapu semua stock kat bawah payung aku…dalam 40 bungkus..
2nd day dia order lagi 60 bungkus…
3rd day 80 bungkus…
Esok lusa, aku belum tau berapa…

Oit, lupa pulak…
Pada sapa-sapa yang nak rasa atau order tu boleh la calling-calling aku…
Kalau nak order boleh guna no h/p ni…012-3843546
Atau kalu nak rasa tu boleh cari kat Petronas kota damansara (yang ada A&W @ maybank- dekat dengan pusat perubatan Tropicana @ SEGI kolej…)
Pada yang selalu guna highway NKVE, boleh singgah kat restoran jejantas Sungai Buloh , cuba singgah kat kedai P’AMAL SERBANEKA…

Selamat mencuba…


ALHAMDULILLAH…
Terima kasih pada kawan-kawan yang mendoakan kejayaan aku…


Tarikh keramat...29 Disember 2010.
Lahirnya D AI NOR Enterprise. (D'AI-NOR)
Hehehe…aku dah ada lesen…
Kene cuba-cuba cari kedai la pulak…
Paling koman pun aku nak cari lori yang boleh bawak niaga tu…
Boleh cari luas sikit kawasan jajahan…hehehe
Semoga segala yang aku lakukan di berkati Allah…Amin…

lagi berita di sini dan sini




Monday, October 25, 2010

Nasi lemak... Untung sabut timbul part 1

Untung sabut timbul...
Untung batu tenggelam...

Kwn cuba nak ubah nasib dengan meniaga lagi...
Kalau sebelum ni kwn cuba nasib dengan macam-macam...
Kuih muih..
katering kecil-kecilan...
Aneka biskut...
kekacang/muruku...
Ayam panggang madu...
Aneka kek/cup kek...
Dan yang terbaru..

Projeknya...NASI LEMAK KAMPUNG @ BUNJUT....

Untuk projek ni kwn takde buka meja ke payung ke kedei ke apa ker....
Kwn mulakan pasaran kat tempat keje kwn...


1st day...40 bungkus...bertahan seminggu...sold out...
2nd week 60 bungkus....sold out...
3rd week 90 bungkus...lencen...
1st month... 120 bungkus...SOLD OUT...2 jam jer...clear...
Kemudian kwn tambah dengan bihun (atas permintaan ramai) 30 bungkus...

So, total jadi 150 bungkus....
Rezeki kwn...Habis macam biasa...
Maintain 150 bungkus sebab dah tak muat bekas...



OK la... dapat la tampung kwn punya lubang yang memang dah berlubang-lubang...
Tapi rabak la jugok bijik mata kwn & MEM besar...
Kwn ok la start pukul 4.30am membungkusnya...
MEM kwn... pukul 2.00am dh mula berjaga....perghhh...kelat mata...
Hari pertama memang la kelam kabut...
goner gaya nak membungkusnya...
senget sana..senget sini...
Sambal asyik nak tersongeh keluor jer...
Tapi boleh la...

Hari kedua dah boleh tahan...
Dah dapat skill nak mengontrol..
Kertas,daun,nasi, sambal + isi yang lain-lain...
Cuma speed jer yang kurang...
OK la tu..pelan-pelan kayuh...

Hari yang berikutnya...
Kwn makin terror...heheheh
boleh bungkus sambil borak jer...
Lepas satu..satu...
layer by layer kata bahasa penjajah...

Alhamdulillah...
Sampai hari ni...
Rasanya dah dekat setengah tahun...
Rezeki belum putus-putus...
Kalau sesiapa yang rasa-rasa nak order tu boleh la
call / whatsapp di talian 012 3843546
Insyaallah...

Kalu ada rezeki kwn nak cuba pulok open table...
Kat mana la agoknya port yang sesuai...??
sebelum tu...
Kena la apply lesen dulu...
Guane yek...
Bab ni kwn bukan tau sangat....
Ada sapa-sapa boleh tolong....!!

Sunday, September 26, 2010

Sudah suratan...

*25hb Jun 2010..
Masuk ke Hospital Besar Kuala Lumpur...
Temujanji untuk rawatan fisioterapi..
Hari kehari...Seminggu...berlalu sepi...

*6hb Julai 2010..
Mohon keluar dari HKL ke rumah Nia di Kajang..
Dengan keadaan diri yang tidak selesa...
Mengeluh dan mengerang...

*10hb Julai 2010..
Di masukkan ke Hospital Serdang setelah keadaan tidak stabil...
Sesak nafas dan kesakitan..
Cancer menyerang dari paru-paru ke tulang...
Ke hati dan...................ke otak....
kemudian ke buah pinggang....

kenyataan dari doktor pakar...
" jantung akan berhenti secara tiba-tiba pada bila-bila masa..."
tetapi tidak dinasiahatkan supaya keluar...
masih dalam pemerhatian pihak hospital...

Perbincangan bersama ahli keluarga.....
"nak balik......." dengan nada lemah.....
menanti keputusan.....

*13 Julai 2010....Selepas maghrib...
Allahyarham di bawa pulang dengan ambulan...
Tengah malam...sampai di kampung halaman...
Pekan...Bandar Di raja...
Taman LKNP...
yang kami namakan "TERATAK ABAH.."
Rumah Idaman beliau menanti...
Rumah yang belum pernah beliau diami setelah titik peluh mencurah...menanti siap...
Kami gagahi untuk menyiapkannya...demi seorang yang bernama ABAH...
Masuk dengan senyuman puas...




Tanggal 2 syaaban 1431 bersamaan 14 Julai 2010....
10.15 am...
Akhirnya Aboh, Mohd Salleh Bin Husain, 61...
Selamat pulang kerahmatullah....
Meninggalkan kami bersama seribu kenangan terindah...

Semoga rohnya ditempatkan bersama golongan orang-orang yang beriman...Amin...

Monday, June 21, 2010

DOAKAN ABOHKU SIHAT...


Mohd Salleh Bin Hussin...
Pak mentuaku yang ku panggil Aboh....
sekarang terlantar di Hospital Kuantan (HTAA)...
Kes pertama koyak otot ankle..bahasa sainnya aku tak tau la...
kaki kiri dan kanan...bertongkat...
Pastu jatuh dalam bilik air pulak...masa nak buang air...
patah tulang peha kiri....

Duduk dalam wad dah 3 minggu...
dalam proses nak masuk besi...
macam-macam diorang check...
Aboh kata dah jemu amek darah...
Lepas check macam-macam...
kenser tulang la...??
Tumor dalam paru-paru pulak...????

Operation...Lepas tangguh..tangguh...
Berita terkini...mungkin Hari Rabu ni...23hb Jun...
tak tau la tu...

semalam...20hb Jun...
Adik ipor aku...
Cdeq..
Nia dengan husban dia...
balik dari kampung...
berita tak best...

Aboh dah macam-macam...
mintak yang bukan-bukan...
tak kenal orang...
mudah lupa...
mintak semua anak-anak balik...
Sakit sangat kata dia...
Sakit dalam...
????....
Hanya Dia dan aboh je yang faham...
Sedih je dengar...
Wife aku lagi la....banjir....
Aku paham...Aboh dia....
rapat pulak tu...

Aku nak balik...tapi...
Cuti kene beku...
MD base kat malaysia 2 minggu...
Lepas bos balik mungkin ok kut...
aku tak sabar nak balik...

Aboh masuk wad 2 hari sebelum aku plan nak pegi Melaka...
Konon-konon nak celibrate anniversarry ke 10 aku....27hb Mei...
cancel...
burn aku punya deposite....
mungkin lain kali...
Aboh lebih penting...

Aboh dah kurus sangat...
tak macam biasa...
pelik...
kes patah kaki jer...
mulut boleh makan macam biasa...
tapi...ish...
kurus sangat la...
memang tak macam biasa...
lebih kurang sama sais perut aku...
tapi sekarang...eemmmmp....

Aku cuma dapat doakan semoga Aboh cepat sembuh....
Untuk adik-adik dan Sayang...
kuatkan semangat...
Allah memang selalu menguji orang yang Dia sayang...
Terimalah ujianNya...
Nanti kita usahakan sesuatu...
Tapi kita hanya merancang...Allah yang menentukan...

Wednesday, May 12, 2010

semoga panjang umur...

Happy berday Aboh & Mok..

kita orang lepak kat "RESTORAN SANTAI".
Kat Tanjung Lumpur, Kuantan ...

Menu biasa....cita rasa TomYam.
ikan tiga rasa...
kailan ikan masin...
kangkong sotong...
tomyam....

biasa jer...

yang special nya dapat kumpul ramai-ramai...
bukan senang wooo...
8 beradik+menantu2+cucu2....

Denagn kehadiran special guest...
TOK....Sa'adiah Omar....
bertambah meriah la suasana...

walaupun ada sikit kesulitan...
Dengan Aboh bersama tongkat saktinya...
majlis dapat disempurnakan jugak...
Alhamdulillah.....

Selamat Ulang Tahun untuk :

Aboh...Mohd Salleh Bin Husain (61)

Mok...Norliah Binti Adam (58)

semoga dipanjangkan umur...
dimurahkan rezeki...
dikurniakan kesihatan yang baik...
agar dapat menunaikan tuntutan'Nya'....
Amin.....

ni jer gambar yang ada...
maklumlah...
kamera-man tengah ngadap makanan...










Monday, February 1, 2010

Aminn.....

Balik kampung baru2 ni ada aktiviti sikit...
Kami pakat2 buat kenduri Tahlil,doa selamat dan kesyukuran ...
Panggil sedara mara,member rapat dan orang2 surau...
buat makan2 ala kadar...tapi menu mesti special...heheheh
rindu air tangan mak...ahhaks..

1st process....

.

Inprocess...
master chef...


pemerhati PBB...


joker...hehehe

tukang kacau...
.

QC....
.
.
.
.
Final....
well done.....success....cukup puas hati.....
.
.
BURRG..........
Toksu sampai tersandar bukak baju....
paklang: "amacam Su...?"
Toksu : "pergh....patin punya penangan...."